A sebészek már használhatják a virtuális valóság által készített szimulációt, hogy felkészülhessenek a műtétre

A sebészek már használhatják a virtuális valóság által készített szimulációt, hogy felkészülhessenek a műtétre

A Bázel egyetem kutatói kifejlesztettek egy új technológiát, hogy segítség a sebészeket a legpontosabb kép elkészítésével mely a műtendő testről készíthető.

A technológia a SpectoVive nevet kapta, mely komputertomográfiás adatokat használ, hogy generáljon egy háromdimenziós valós idejű képet.

A 3d-s kép a beteg anatómiai struktúráját mutatja meg, az-az a csontokat, ereket és szöveteket. A SpectoVive segítségével a sebészek sokkal egyszerűbben megtudják határozni a teljes műtéti procedúrát, akár azt előre meg is tudják tervezni, és ez miatt a pontos metszés helyét is könnyebben tudják azonosítani.

A csapat vezetője Prof. Philippe C. Cattin szerint a SpectoVive nagyon valósághű benyomást ad, és a mélység is könnyen észlelhető vele. A rendszer használható diagnosztikára, műtét tervezésére valamint egészségügyi képzésre.

A londoni Moorfields Szem Kórházban dolgozó Dr. Peter Maloca szerint: "Ez a vadonatúj technológia elmossa a határt a fizikai világ és a számítógépes szimuláció között. Orvosként már nem korlátozódik a nézetem a beteg képeit nézve kis monitorokra, inkább ezzel része leszek a képnek, mozoghatok a digitális világban és így könnyebben fel tudom magam készíteni a műtétre. Így sebészként egy műtétet soha nem látott részletességgel elő tudok készíteni."

A SpectoVive rendszer $15 millió dolláros költségből fejlesztették és a jövőben a rendszert új sebészeti eljárások tervezéséhez fogják használni, valamint robot által irányított lézeres rendszerek navigációjához.

0 Komment

Szólj hozzá...